Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Λίγα λόγια για τα Blog


Από την άλλη, ολοένα και περισσότεροι εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο δείχνουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μπλογκς (blogs) και πολλοί είναι αυτοί που τα εντάσσουν στην σχολική πράξη εκμεταλλευόμενοι την παιδαγωγική τους αξία (ομαδική εργασία, επικοινωνία με άλλους).  


Φέτος, 2007, σ’ ολόκληρο τον κόσμο τα blogs έχουν γενέθλια: γιορτάζουν τα δέκα χρόνια ζωής στον κυβερνοχώρο. Πράγματι, τα ιστολόγια ή ηλεκτρονικά ημερολόγια στο διαδίκτυο (blogs από την σύντμηση του weblogs = web + logs σύμφωνα με το λεξικό Oxford English Dictionary [1]) εμφανίστηκαν  για πρώτη φορά στα τέλη του 1977 στις Η.Π.Α. και αποτελούν μια εξελιγμένη μορφή των γνωστών μας «προσωπικών ιστοσελίδων» (websites). Αλλά η ραγδαία ανάπτυξη και διάδοσή τους σε ολόκληρο τον κόσμο ξεκίνησε κυρίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Τότε, πολλοί Αμερικανοί αισθάνθηκαν την ανάγκη όχι μόνο να εκφραστούν για τα γεγονότα αλλά και να προσφέρουν μια πληροφόρηση η οποία είναι εναλλακτική των επίσημων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. 








Στη συνέχεια το φαινόμενο των blogs και των bloggers (συντακτών ή συγγραφέων των blogs) επεκτάθηκε τόσο κατά τη διάρκεια των τελευταίων αμερικανικών εκλογών όσο και εξαιτίας του 

πολέμου στο Ιράκ οπότε εμφανίστηκε  μια πληθώρα warblogs. Σήμερα, σε όλες τις χώρες του κόσμου λειτουργούν εκατομμύρια ιστολόγια - από 2 εκατομμύρια το 2004 φθάσαμε τα 70 εκατομμύρια blogs το 2007  (σύμφωνα με την Technorati)- και έχουν εισβάλλει σε ποικίλες δραστηριότητες μας: από τις επιχειρήσεις, τα γεγονότα καθημερινής ζωής, τους πολιτικούς, τους νομικούς, τους δημοσιογράφους και τους τραγουδιστές μέχρι τους συγγραφείς, βιβλιοθηκονόμους, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς και τους ερευνητές 

 



Το blog (μπλογκ) είναι ένα σχετικά καινούργιο μέσο διαδικτυακής επικοινωνίας. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό ημερολόγιο (ιστολόγιο ή ιστοημερολόγιο) το οποίο περιλαμβάνει κυρίως ποικίλες καταχωρίσεις ή άρθρα (κείμενα, ήχους, φωτογραφίες, σκίτσα, video ) συνήθως ενός συγγραφέα (ή και κάποιες φορές περισσοτέρων συγγραφέων). Αυτές οι καταχωρήσεις (σκέψεις, σκόρπιες ιδέες, σχολιασμός γεγονότων, απόψεις και ειδήσεις) παρουσιάζονται κατά χρονολογική σειρά έτσι ώστε οι πιο πρόσφατες προσθήκες να παρουσιάζονται πρώτες. Επιπλέον, από το συγγραφέα – δημιουργό του blog δίνονται κυρίως διευθύνσεις «συγγενών» ιστολογίων, προσωπικών ιστοσελίδων ή οργανισμών.  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου